DJ’s kunnen verschillende rollen vervullen. Zo zijn er DJ’s die op de radio muziek draaien en de nummers aan elkaar praten. Deze mensen worden vaak DJ’s genoemd maar eigenlijk doen ze vrij weinig met de muziek zelf. Het is meer een soort host van een programma die het publiek extra moet vermaken.

Nummers aanpassen en samenvoegen

Evenses

Er zijn ook DJ’s die bestaande nummer remixen om er zo een ander geluid aan te geven. Zij gebruiken vaak bekende hits en doen daar dan enkele aanpassingen aan om het nummer naar een andere stijl te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld het tempo op te voeren, de baslijn te versterken of een andere beat onder het nummer te zetten. Wat ook steeds vaker voorkomt is dat twee nummers samen worden gevoegd en zo één nummer volgen. Door ingenieuze apparatuur en muzikaal inzicht van een DJ kan het tempo van nummers worden aangepast en bepaalde partijen uit het nummer geknipt worden. Vervolgens kunnen de twee losse nummers over elkaar heengezet worden en zou dit moeten leiden tot een goed klinkend geheel.

DJ’s die zelf nummers maken

Er zijn natuurlijk ook DJ’s die met niks beginnen om een nummer te maken. Zij creëren hun eigen beat en muziek. Veel van dit werk gebeurt via een computer die aangesloten is op geavanceerde apparatuur. Het is ook gebruikelijk om echte geluiden te verwerken in nummers. Bijvoorbeeld een paar noten van een gitaar, een saxofoon, maar ook normaal gesproken niet muzikale geluiden zoals  het dichtslaan van een deur of bepaalde geluiden van dieren. Vaak worden er ook vocalen over een track gezet. Dit zijn meestal geen ingewikkelde teksten maar een zich repeterende regel die het publiek aanspoort om op te gaan in de muziek. Veel DJ’s schrijven ook beats die later gebruikt worden door andere artiesten. In Hiphop muziek worden bijvoorbeeld vaak beats gebruikt om daar vervolgens een rap overheen te zetten.