viburnum tinus

De viburnum tinus komt uit de muskuskruidfamilie. De viburnum tinus wordt ook wel een sneeuwbal genoemd. Het is een wintergroene sneeuwbal. De viburnum tinus bloeit in de wintermaanden. Vaak kun je ook nog in het voorjaar genieten van de viburnum tinus. De viburnum tinus is er vanaf november en vaak tot en met mei. De bloemen van de viburnum tinus zijn wit. Het heeft een lichte geur. 

Specificaties

De viburnum tinus hoort onder de plantgroep ‘sierheesters’. De bloeikleur is wit en de standplaats van de viburnum tinus is in de zon of half zon. Dit laatste betekent dat de viburnum tinus de helft van de dag in de zon kan staan en de andere helft van de dag in de schaduw. De bladkleur is groen en de viburnum tinus kan zo een 180 cm tot 250 hoog worden. De viburnum tinus groeit opgaand. 

Soorten viburnum 

Er zijn wereldwijd zo een 175 soorten van viburnum tinus. In Nederland kennen wij er twee van nature. Deze twee zijn de Gelderse roos (viburnum opulus) en de wollige sneeuwbal (viburnum lantana). Zij hebben niet alleen witte bloemschermen, maar ook rode en zwarte bessen in het najaar. De viburnum opulus vloeit wit schermvormig. Ook heeft het steriele bloemen aan de buitenkant. De viburnum lantana heeft roomwitte bloemen.